Welkom op onze site

Opgericht in 1965 onder de naam “Petits Chanteurs du Roc” veranderde het koor in 1971 in een vzw met name "Belgium Boys Choir". Vanaf 1998 neemt Christiane Bourry de organisatie van dit jongenskoor op zich.
Alles wordt in het werk gesteld om de in het verleden zo beroemde “zangscholen voor koorknapen”- de uitdragers bij uitstek van onze christelijke beschaving- in ere te herstellen en dit op een zo hoog mogelijk artistiek niveau.
In vele landen, zowel op europees- als op wereldvlak legt men zich nog altijd met veel ijver toe om dit patrimonium met zorg te koesteren en het zelfs met grote middelen te herstellen.
De rekrutering van de kinderen uit afgelegen regio’s werd  mogelijk dankzij de organisatie in lokale antennes en door het inrichten van  vocale werkseminaries waar de koorknapen ter plaatse beschikken over de nodige  infrastructuur.
De jongens treden op in binnen- en buitenland, niet alleen in concert, maar ook tijdens feesten, huwelijken of internationale congressen.
Het koor is lid van de nationale en internationale federatie Pueri Cantores. Ieder twee jaar heeft een internationaal congres plaats in verschillende landen.

Organisatie

Het koor is gevestigd in Lessen waar twee repetities per week plaats vinden voor Franstalige jongens uit de streek en Nederlandstalige knapen uit Geraardsbergen. Dit maakt het mogelijk een perfect tweetalig koor te vormen. De organisatie geniet ook van antennes  gelegen in Namen en Moeskroen. Deze plaatsen bieden de gelegenheid aan kinderen van andere streken in het koor te treden. Regionale repetities bereiden de algemene repetities en de zang stages in de verschillende vakantie periodes die plaats vinden in Lessen waar de jongens een permanente infrastructuur en gastgezinnen voor huisvesting hebben.

De doelstellingen van het koor

Er wordt veel zorg besteed aan de vocale vorming door het opsporen van de specifieke sonoriteit bij elk kind. Zij worden gemotiveerd om hun eigen stemgevoeligheid te ontdekken en het beste van zichzelf te geven. De kwaliteit van toonkleur bij elke knaap typeert dit koor en gaf het een gerenommeerde reputatie in de muziekmiddens zowel in het binnen- als in het  buitenland.
Het koor stelt als prioriteit het specifieke van de jongensstemmen behouden. Daartoe is het voortdurend verplicht om nieuwe stemmen op te sporen gezien de stemwisseling die bij elke jongen tijdens zijn puberteit optreedt.


De specificiteit van het koor

Met enthousiasme nemen deze jongens deel aan concerttournees met de daaraan verbonden  culturele bezoeken. Niet alleen in Europa, maar ook reeds in andere landen zoals Brazilië, Canada, Kongo, New-York enz. De internationale contacten tijdens deze uitstappen zijn voor de jongens een ware openbaring en verrijking
Het koor was in 2001 als enige Belgische afgevaardigde te Moskou tijdens een internationaal congres en dit ook in verschillende Pueri Cantores congressen in veel andere landen.
De knapenstemmen, kristalhelder maar sterk als rots, betoverend maar toch zo broos en teer, zullen U zonder twijfel beroeren.
Het koor is lid van de nationale en internationale Federatie Pueri Cantores.

Het knapenkoor volgt de traditie na van zeer beroemde koorscholen uit het verleden. 

De opleiding van de koorknapen

Op het ritme van twee repetities per week in de Lessen en een herhaling op andere locaties bieden verschillende leerkrachten individuele en collectieve vocale opleiding. De koorleider Marin Morest zorgt voor de gewone en algemene repetities. Timothée Yannart is de vocal coach en Noëlla Delsaut neemt de leiding van aparte stemgroepen. Jean-Luc Manzi is de assistent-koordirigent. In Namen is André Hubin de verantwoordelijke voor deze antenne  met de hulp van Timothée Pètre.

Facebook

Directory

In de afgelopen jaren de kleine zangers geïnterpreteerd werken van de klassieke en wereldlijk repertoire in de traditie van het koor.

Meer...